KF Replies: World of Wine article

Vinklubb anklagar KF för kontraktsbrott

Skriv ut Tipsa en vän Kommentera

Antipodes Premium Wines (APW), som står bakom Australian Wine Club, anklagar KF för kontraktsbrott. Ett avtal mellan APW och KFs matsajt, mataffären.se, om leverans av vin via sajten, ska enligt APWs grundare Mark Majzner ha brutits.

– Frågan ligger hos våra jurister, svarar KF-vd.

 wow

För snart två år sedan initierades diskussioner mellan Antipodes Premium Wines och KF om ett möjligt marknadsföringssamarbete. Antipodes skulle ges möjligheten att exponera sina viner genom sajten mataffären.se. Som medlem skulle man också kunna köpa vinet direkt via denna. För exakt ett år sedan, i januari 2008, skrev så ett marknadsförings- och distributionsavtal under mellan KF Näthandel AB, ett dotterbolag till KF som var på väg att starta e-handel av matvaror, www.mataffaren.se och APW. Överenskommelse godkändes bland annat av Pär Jansson, KFNs ordförande och Lars Idermark, KFs VD.

− Kontraktet som vi skrev under skulle gälla i två år. Vi skulle marknadsföra våra viner på deras sajt, och de sin service på vår sajt, förklarar Mark Majzner för WOW News.

I början gick det bra. Men så intervjuades Mark Majzner i Financial Times om monopolsituationen i Sverige då han nämnde APWs samarbate med KF. Svensk riksmedia hängde på och plötsligt fick affären mellan APW och KF stor uppmärksamhet.

− Då förändrades allt. När det så att säga blev offentligt backade KF plötsligt och rev kontraktet. Varför kan man bara spekulera i.

Vad tror du själv?

− Att de, på grund av KFs samhörighet med vissa politiska krafter, utsattes för påtryckningar att inte konkurrera med Systembolaget och att de inte skulle marknadsföra vin.

KF har en annan syn på saken.

− Det ligger hos Antipodes om de vill kommentera. Men jag ger inga som helst kommentarer, säger KF Näthandels ordförande Pär Jansson när WOW News ringer upp.

Men det är ganska allvarliga anklagelser att ni ska ha brutit ett avtal.

− Inga som helst kommentarer.

Men ni har haft ett avtal?

− Ja, vi har haft en överenskommelse, det stämmer. Det är jag som är ansvarig för den.

Och nu är det bruten?

− Vi har en tvist, det är det enda jag kan säga. Frågan ligger hos våra jurister, säger Pär Jansson innan han lägger på luren.

Om frågan ska drivas vidare av AWP är i skrivande stund osäkert.

− Jag kommer inte att just nu i alla fall driva frågan rättsligt. Jag har för mycket jobb med Antipodes. Men längre fram kanske jag kommer att driva frågan vidare, avslutar Mark Majzner.

JFC

Publicerat: 2009-01-16
Advertisements

3 responses to “KF Replies: World of Wine article

 1. Hej!
  Att ni hade en överenskommelse med KF:s Mataffären är uppenbart för mig eftersom det var deras kundtjänst som upplyste mig om att jag skulle kunna få vinleveranser tillsammans med deras livsmedelsleveranser. Om deras personal var informerade så måste det ju ha kommit ifrån KF:ledning. Stå på er!
  Vänliga hälsningar
  Ulf Herrmann
  Nöjd kund hos AWS

 2. Har dom inte lärt sig ett dugg i dom högre lönelagren. Titta historiskt så får ni se. Det går inte att tiga ihjäl en sån här sak. I mina ögon ser det ju bara konstigt ut om AWC anklagar KF för kontraktsbrott och KF väljer att inte kommentera alls. Man undrar hur Pär Jansson är funtad egentligen. Jag tycker det är ynkligt och fegt att dels inte hålla avtalet och när man ändå bryter det inte stå för varför man gör det. Jag har varit KF-kund i större delen av mitt liv och jobbar själv i ett kooperativ, eftersom jag tycker det är en bra modell, men efter det här så känns det enklare att gå till ICA trots “köttfärs-affären”. Där gick man ut och erkände att man hade gjort fel och idag tror jag inte det är många som tänker på det. Gör likadant du, Pär Jonsson, så kanske du får behålla några kunder.

 3. Christina Lidén

  Otroligt dåligt att bryta avtalet. Hela Systembolagstanken är helt förlegad!!! Varför ska man inte kunna köpa vin i mataffärerna i Sverige alternativt få det hemlevererat av en vinklubb, när man får det i större delen av Europa. Dags för Sverige att lämna vinmonopolet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s